Selasa, Disember 15, 2009

Bangsa Kimaragang

Tahniah kerana baru-baru ini terlancarnya Pertubuhan Kimaragang Malaysia (PKM) pada 13hb Dis 2009 di Dewan Kg. Masolog. Ini menjadikan Suku Kaum Dusun Kimaragang yang majoriti menetap di Daerah Kota Marudu telah mempunyai dua (2) persatuan iaitu Persatuan Kimaragang Sabah Bersatu (PKSB) dan PKM dan satu (1) berstatus Alumni Kimarangang yang masing-masing mempunyai kepala/ketua tersendiri.
tahniah kepada ketiga-tiga pemimpin persatuan ini kerana mempunyai misi untuk menaiktaraf suku Kimaragang. Akan Tetapi secara peribadi, saya lebih suka melihat ketiga-tiga pemimpin persatuan ini boleh duduk satu bumbung persatuan dan bersama-sama menjana idea dan fikiran ke arah membangunkan Bangsa Kimaragang. Di bawah satu bumbung persatuan ini yang ikhlas memperjuangkan Bangsa Kimarangang, orang-orang kuat ini bersama-sama memeras otak dalam menterjemahkan miss dan visi serta hala tuju Bangsa Kimarangang.
Tidak dinafikan dengan kewujudan tiga persatuan ini, wujud satu perkembangan yang tidak sihat ke arah memajukan suku bangsa kita. saya takut-takut nanti ini akan disabotaj oleh pihak2 tertentu. Dan akhirnya matlamat untuk memajukan bangsa kimarangang tersasar jauh dari landasan. siapa yang rugi, pastinya kita bangsa kimarangang juga. Jangan sampai kita menggunakan nama suku kaum kimaragang untuk dijadikan batu loncatan atau demi kepentingan peribadi......

Tiada ulasan: