Rabu, November 11, 2009

Exco Pemuda Pusat sesi 2009-2012

Baru-baru ini Parti Bersatu Sabah telah mengadakan Kongres Agung Tahunan pada 7hb-9hb November 2009 yang dirasmikan oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Razak di Magellen Sutera. Kongres kali ini merupakan tahun pemilihan semua jawatan majlis tertinggi pusat, sayap pemuda dan sayap wanita. Majlis Tertinggi masih diterajui YB. Datuk Seri Joseph Pairin Datuk Kitingan, Sayap Pemuda diketuai oleh YB Datuk Jahid Jahim dan Sayap Wanita diketuai oleh Datuk Jamilah Sulaiman.

Saya bersyukur kerana berjaya menyelitkan diri dalam jawatan Exco Pemuda Pusat dimana dalam perebutan jawatan ini terdapat 16 calon yang menawarkan diri diseluruh pelosok negeri Sabah. Setelah pengumuman undi dijalankan, saya mendapat undi ketiga terbanyak iaitu 107 undi. Apa yang membuatkan saya bersyukur, inilah kali pertama saya menawarkan diri untuk bertanding di peringkat pusat dan memenanginya. walaupun ia kelihatan permulaan bagus, saya merasakan perjuangan saya dalam pemuda PBS belum berakhir lagi. saya akan cuba melakukan yang terbaik demi masa depan pemuda.

Berikut Keputusan 5 terbaik calon exco pemuda pusat :

1. Romeo sindih (Ketua Pemuda Tamparuli) = 131 undi
2. Ambrose James (Ketua Pemuda Labuan) = 112 undi
3. Junid@Jonid Bin Gunsalam (Naib Ketua Pemuda Tandek) = 107 undi
4. Melon Yaming (S/u pemuda kedamaian) = 92 undi
5. Marcelus Jeffry (Ketua Pemuda Labuk) = 83 undi

salam perjuangan

6 ulasan:

Raja Mogudan berkata...

bah tahniah lah Junid sebab terpilih menganggotai barisan Exco Pemuda PBS Sabah 2009 dan mendapat undi yang ke 3 terbanyak, keep it up saya tengok tuan ada ciri2 dan potensi menjadi pemimpin tapi ingat2 bila sudah diatas jangan lupa diri, lain kali jumpa belanja kawan k tuan -:)

Junid Bin Gunsalam berkata...

tq...tn.. ndak lagi kita bergaduh dlm bloq ka. huhuu. tq tn..sebenarnya kita terjumpa kelmarin tu baru saya kenal tn. saya suka dengan cara tuan..

Raja Mogudan berkata...

terima kasih tuan, saya bangga tuan ada prinsip dan style tersendiri harap PRU13 akan datang ada peluang dicalonkan

Junid Bin Gunsalam berkata...

jangan dlu tuan..sekarang ini ndak blh fikir dlu mau jadi YB. biar lah saya kerja dulu bagus2 untuk parti dan pemuda. segala sesuatu ada waktunya juga.

Don MS berkata...

wah... c Ambrose James dapat tertinggi kah?
Tahniah semua! Semoga suara pemuda PBS lepas ni lebih lantang...sampai ke peringket pusat. Jangan ulangi keadaan sebelum ini... sekadar pelengkap korum sahaja dalam BN. Perjuangan mesti jelas... kepada siapa... untuk siapa...

rumandawa berkata...

Tahniah tuan junid. Tuan Christopher tdak masuk ka? Mcm timbalan pula yang kuat/buat kerja ni:)